top of page

Hardware slecht leverbaar

Playstation 5, auto's, laptops, grafische kaarten, smartphones, etc. alle segmenten hebben er last van maar hoe komt het en wanneer kunnen we onze producten weer tegen een normale prijs verwachten?


1. ๐—–๐—ข๐—ฉ๐—œ๐——-๐Ÿญ๐Ÿต, deze ligt voor de hand. Veel fabrieken en grondstoffen zijn nodig voor deze producten. Er hoeft maar รฉรฉn schakel weinig tot geen productie te draaien om het gehele proces te stagneren.


2. ๐—ง๐—ต๐˜‚๐—ถ๐˜€๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป, een logisch gevolg, want iedereen wil een fijne werkplek creรซren. Webcams waren op een gegeven moment nergens meer leverbaar, de laptopmarkt heeft er nog steeds last van.


3. ๐—ฆ๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฒ ๐—ฐ๐—ผ๐—บ๐—ฝ๐˜‚๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—ฝ๐˜€, gebakken op 5nm (2x zo klein als 4 jaar geleden). Iedereen wil ze hebben, maar slechts een aantal kunnen ze produceren.


4. ๐— ๐—ถ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด, niet wat ze in 'de Koel' deden maar nu met tientallen grafische kaarten naast elkaar. Cryptomunten kan men 'minen' met rekenkracht, sommige munten staan zo hoog dat dit proces rendabel is. Grafische kaarten, vooral de zware varianten, gaan daarom voor de dubbele (!) adviesprijs over de toonbank ๐Ÿ“ˆ.


Wij hebben ook geen glazen bol, bijna al deze redenen zijn direct en indirect COVID-gerelateerd, zelfs de hoogte van de cryptomunten. Men vreest voor een economische crisis en veel fabrikanten kunnen niet volledig draaien, daarnaast wordt de vraag alleen maar groter, zowel van zakelijke producten als van een Playstation/Xbox tijdens lockdown.


Blijf gezond! Dan volgt de rest, hopelijk, vanzelf ๐Ÿ™


bottom of page