top of page

Gebruikersadoptie voor het succes van je veranderingWaarom gebruikersadoptie de sleutel is tot succes

De eindgebruiker en jouw collega kiezen vaak niet vrijwillig om te werken met vernieuwde technologie. Vanwege strategische besluiten worden deze technologieën steeds vaker toegepast om winst te behalen op bijvoorbeeld omzet, efficiency of responsiviteit van de organisatie.

Hoewel de eindgebruiker niet de keuze maakt, merkt deze wel het meeste van de verandering, zij dienen immers met de nieuwe producten vaak dagelijks te werken en te omarmen in de werkroutine. Het is belangrijk om deze verandering goed te begeleiden. In een adoptietraject staat niet de nieuwe technologie, maar de mensen centraal. De technologie is slechts een middel om organisatiedoelen te bereiken, maar uiteindelijk zijn het de mensen die hier mee moeten werken zodat de middelen op een juiste wijze worden ingezet.


Een adoptieprogramma is altijd maatwerk


Ieder bedrijf is anders en de toepassingen in bedrijven lopen uiteen van basale Office-zaken tot on-time zware key data binnenhalen. Dat er verschillen zijn is een gegeven. Stap voor stap nemen wij eindgebruikers mee in het lanceren van de nieuwe technologie, wat is het, waarvoor wordt het gebruikt, wat gaat er veranderen, hoe kunnen zij hiermee aan de slag en waar kun je straks tegenaan lopen. Voor elk gebruikersgroep zal de verandering anders van aard zijn en dus belanden zij in verschillende adoptieprogramma’s. 

Op deze wijze organiseer je als organisatie voldoende draagvlak voor de aankomende verandering, zodat het strategische beleid niet alleen wordt geschreven, maar ook wordt omarmd door jouw collega’s. 


Hoe doen wij dat


Een adoptieprogramma gaat verder dan klassikale trainingen. Afhankelijk van de type gebruikers zetten wij de juiste middelen in. Hierdoor zullen wij altijd eerst in gesprek gaan met de organisatie en gebruikers van de nieuwe oplossing om te achterhalen wat past bij de organisatie en de impact van de verandering. 

Activiteiten tijdens een adoptieprogramma waar je aan kunt denken zijn, instructievideo’s, inspiratiematieraal, quick reference cards, vragenuurtjes, beschrijvingen ..

Aan de slag


Zit jij met een aankomende wijziging in je organisatie waarvoor je voldoende draagvlak wilt tijdens de implementatie? Of vraag jij je wel eens af waarom je collega’s zich verzetten tegen de nieuwe technologieën die zijn bedoeld om de organisatie te helpen? 

Neem contact op met ons voor een eerlijk advies en de mogelijkheden van gebruikersadoptie die wij jou kunnen bieden. 

bottom of page