top of page

Browser Brawl - Welke browser past bij mijn organisatie?De webbrowser is doorgaans de meest belangrijke software op een PC. Tenzij je op een werkstation nummers bent het inkloppen of bezig bent met het editen van video's voor je succesvolle youtube kanaal, spendeer je waarschijnlijk het gros van je tijd op je computer starend naar webpagina's. Je leest dit bericht waarschijnlijk via een webbrowser. 


Het is daarom belangrijk om de beste toepassing voor deze klus te gebruiken. In de afgelopen jaren is veel veranderd binnen de markt van de webbrowser. Veranderingen in de vorm van snelheid, functionaliteiten, dataprotectie, werkgeheugen en natuurlijk het uiterlijk. Niet alleen is Internet Explorer eindelijk met pensioen binnen Windows, maar heeft ook Microsoft's Edge onlangs een metamorfose ondergaan naar een, Chomium gebaseerde, Edge. Laatstgenoemde is sinds kort ook de standaardtoepassing van Windows. 


Er zijn tientallen browseropties beschikbaar maar de meest toegankelijke keuzes zijn gelimiteerd. In dit blog willen we een blik werpen op de vier populairste opties - Chrome, Edge, Firefox en Opera - om te zien hoe deze presteren in 2020. De afgelopen jaren is er veel afwisseling geweest in de beste browser, maar anno 2020 geniet Edge (ja, echt waar!) onze voorkeur. Gebruik je toch liever Chrome anno 2020? Geen zorgen, je levert niet heel veel in als je besluit toch bij deze browser te blijven. Lees door om te weten te komen waardoor de nieuwe Edge de moeite waard is.


Laten we eerst de vier browsers kort toelichten. 


Chrome


De algemene favoriet op dit moment, deels te danken aan de sterke integratie met onze favoriete search engine en Android smartphones. Waarom houden we zo van Chrome? Het is crossplatform, stabiel, mooi vormgegeven en het neemt weinig schermruimte in beslag. 

Chrome is niet meer zo simplistisch als vroeger, maar nog altijd makkelijk te gebruiken. Veel meer dan een grote URL bar - bekend als de OmniBar - en wat ruimte voor extensies, favorieten, en tabbladen is er niet.


Google heeft nog steeds een hoop toepassingen verstopt in de browser, zoals integratie met Google's services. De browser kan favorieten, wachtwoorden en geopende tabbladen synchroniseren over verschillende apparaten. Chrome heeft onder meer een ingebouwde PDF-viewer, Google Translate functie, task manager en een handig knip en plak menu. 


De keerzijde van Chrome is echter dan het een hongerig beest is dat veel van, of zelfs al je werkgeheugen gebruikt en je PC dus trager wordt. Een aantal jaren geleden was de honger niet te stillen wat betreft gebruik van werkgeheugen, maar vandaag de dag kunnen we het classificeren als goede trek. 


Firefox


Iedereen die houdt van toepassingen, maar gelijktijdig ook veel privacy wilt moet kiezen voor Mozilla Firefox. Het is de enige top browser van de grote vier die niet gebaseerd is op Chromium in deze vergelijking. Firefox heeft ook een synchronisatiefunctie om reeds geopende en recente tabbladen, geschiedenis en favorieten te synchroniseren over verschillende apparaten.


Firefox is een zeer geschikte browser die onlangs een grote update heeft ondergaan met nieuwe iconen, bibliotheek voor je geschiedenis en gesynchorniseerde tabbladen. Firefox beschikt ook over een task manager, screenshot toepassing en de mogelijkheid om de deel toepassing van Windows 10 te gebruiken.


Waar Firefox in excelleert de afgelopen jaren is de incognito modus. Alle browsers hebben een privé mode waarin je kan browsen zonder dat geschiedenis wordt opgeslagen. Maar de meeste browsers staan websites nog altijd toe om je activiteiten te traceren voor die sessie. Firefox doet hier afstand van inclusief reclames en tracking als je incognito modus gebruikt. Optioneel ondersteunt het ook een Facebook container toepassing die ervoor zorgt dat social media je niet kan volgen terwijl jij je wegen zoekt over het web. 


Ondanks al deze voordelen scoort Firefox het slechtste in deze vergelijking op het gebied van snelheid in de benchmark test. 


Edge


Microsoft Edge is herrezen. Lang leve Microsoft Edge! Edge is teruggekeerd als Chromium-based browser. De nieuwe versie is de standaardoplossing van Windows 10.De performance van de browser is gelijk aan die van Chrome en Opera en beschikt over vergelijkbare functionaliteiten. Dat betekent dat naast extensies uit de Microsoft Store ook extensies van de Chrome Web Store beschikbaar zijn. 


Net als de andere Chromium gebaseerde browsers, kan Edge tabbladen, favorieten, opgeslagen wachtwoorden en je browsergeschiedenis synchroniseren tussen je verschillende apparaten. Microsoft Edge heeft ook een nieuwe functie toegevoegd, genaamd Collecties. Hierin kun je content naar Word en Excel verzamelen, organiseren, delen en exporteren. 


Edge is pas net herrezen en wij verwachten dat naarmate de tijd vordert Edge zich verder zal profileren als een snelle webbrowser met veel integraties binnen de toepassingen van Microsoft.


Opera


Voor de tijd van Chrome, was Opera een populaire keuze voor mensen die meer kracht vereisten binnen de webbrowser. 


Opera is een van de meer ondergewaardeerde browsers die bestaat en is goed voor een sombere 1% van het marktaandeel. De browser voorziet in een ingebouwde VPN - hoewel we deze niet aanbevelen. Het heeft ook een ingebouwde ad-blocker , snapshot toepassing en een toepassing van het converteren van tijdzones en valuta. De mobiele versie van de browser komt zelfs met een ingebouwde cyptrocurrency portemonnee. 


Opera heeft ook een unieke toepassing in de vorm van een socialsidebar. Met één klik heb je toegang tot diensten als WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram. Net zoals Firefox en Chrome, synchroniseert Opera ook tussen verschillende apparaten. Kortom, Opera is een prima alternatief. 


Welke browser komt het beste uit de test?


Het is niet gemakkelijk de beste browser aan te wijzen. Bij een benchmark naar toepassing prestaties en snelheid gaan de nieuwe Edge en Chrome aan kop. Opera biedt unieke functionaliteiten, die echter voor veel gebruikers niet als vertrouwd zullen aanvoelen. Firefox is het overwegen waard, maar met de nieuwe versie van Microsoft Edge kan het zomaar gebeuren dat zij net zoals bij het lanceren van het vertrouwde Internet Explorer de kroon terugpakken voor de heerschappij van de browsermarkt. 


Heb je moeite met de geschikte browser kiezen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op en wij adviseren je over de browser die het beste past binnen jullie organisatie. 


Voor de benchmark zijn de testen van JetStream2 en Speedometer toegepast op de webbrowsers Edge, Firefox, Chrome en Opera.

bottom of page