Iedereen heeft belangrijke documenten die men voor altijd veilig wil bewaren, of het nu foto's zijn van vroeger, cryptocurrency, bouwtekeningen van je huis of je favoriete films. Maar wat is nu die veiligste manier? Een externe Harde schijf (HDD)? USB-stickje? Of toch maar in de Cloud? We zetten de meest voor de hand liggende opties voor je uit met hun voor- en nadelen, dan kun je zelf bepalen wat het beste werkt.
Allereerst beginnen we met de term ‘bitrot’, ook wel ‘data rot’ genoemd, oftewel datadegradatie in verschillende varianten. Het treft namelijk niet alleen HDD's maar ook SSD's, USB-sticks en Optische schijven zoals DVD's en Blu-Ray's, dan wel in een andere vorm. Het is een verzamelnaam voor fenomenen waarbij er geen specifieke hardwarefout geconstateerd kan worden, geen bugs, of vergissingen van de gebruiker. Niet zoals een kop koffie over je laptop of Ransomware waarbij men via malware de toegang tot bestanden ‘gijzelt’, totdat je hiervoor betaalt.
1. (Externe) HDD's

Een HDD werkt via magnetisme om de 0'en en 1'en te polariseren. (Magnetische) straling zorgt ervoor dat dit in de war raakt waardoor data onbruikbaar wordt. Het ‘naaldje’ van de schijf om dit uit te lezen is ook zeer fragiel, dus ook niet bestand tegen vallen en stoten. Als laatste heeft de HDD ook last van bitrot in de vorm van ‘flippende bits’. Een 0 kan zonder enige aanleiding in een 1 veranderen, en andersom. De data kan daardoor weer onbruikbaar worden zoals bij straling gebeurt.
2. (Externe) SDD's

Een SSD werkt zonder magnetisme maar met elektrische lading. Simpel gezegd, iets met lading is een 1 en zonder lading een 0. Hierdoor heeft deze geen last van andere stralingen van buitenaf. Ook zitten er geen bewegende delen in waardoor deze beter bestand zijn tegen vallen en stoten. Ze zijn echter prijzig en hebben ook last van een bitrotfenomeen: het leeglopen van elektrische lading. De elektronen ontsnappen (langzaam) dus zodra een SSD lange tijd niet wordt gebruikt worden de 1'en langzaam 0'en waardoor de data corrupt wordt. Één of twee keer per jaar activeren geeft de SSD voldoende sap om actief te blijven.
3. USB-stick

USB-stick lijkt veel op de werking van een (externe) SSD en heeft geen bewegende delen. Vaak erg compact met soms wat snufjes erop, sommigen zijn ontzettend snel en anderen robuuster. Een USB-stick heeft ook last van bitrot: Als je de back-up of de data op de stick veel aanpast gaat de USB-stick rap achteruit, ze gaan doorgaans ongeveer 10 jaar mee, maar als je veel wijzigt kan het opeens klaar zijn.
4. Cloud

Je kunt de back-up ook uitbesteden aan een Cloud-service van bv. Microsoft, Google of Apple. Dit is goed betaalbaar voor 50/100GB maar wordt snel duurder. Dat het overal toegankelijk is, wilt ook zeggen dat andere mensen makkelijker toegang krijgen. De grote jongens zijn echter zeer goed beveiligd en kwaadwillenden worden snel de kop ingedrukt. Ransomware komt daardoor bij hen nooit voor.
5. Optische drives: Blu-Ray

Deze hadden jullie waarschijnlijk niet zien aankomen maar toch zijn Blu-Ray's interessante opties voor back-ups. Het grote nadeel van de vorige gen optische schijven (DVD's) was de organische laag die door o.a. zonlicht aangetast werd. Bij Blu-Ray's is dit een metalen laag! Heeft daarom het minste last van bitrot dan alle anderen (behalve dat de schijf beschadigd kan raken). Of het medium toekomstbestendig is, is nog maar de vraag.
Je ziet dat er niet één beste keuze is, maar voor iedere situatie en voor iedere wens een bepaalde voorkeur. Voor de meeste gevallen zal de Cloud-dienst de praktische oplossing zijn. Wat je ook kiest, zorg in ieder geval voor een tweede back-up op een andere plek. Want, zoals je kunt lezen, alles kan kapot en wij hebben al tig situaties meegemaakt waarbij de data écht onherstelbaar is.